Functionele Maag- en Darmklachten

Koop cursus
Reeds deelgenomen: 0 studenten
Duur: 1 dag
lezingen: 1
Niveau: Gevorderd

cursusdata

Functionele maag- en darmklachten

Smartphones in portrait mode geven alleen essentiële informatie weer. Voor aanvullende informatie en het STAP-budget, gebruik je smartphone in landscape mode!

Een 2-daagse masterclass voor therapeuten die maag- en darmstoornissen effectief willen behandelen door middel van hypnotherapie.

Functionele Maag- en Darmklachten:

Wil jij jezelf als professional bij Maag-Darm-Lever-artsen, huisartsen en andere regulier werkende zorgverleners op de kaart zetten? Dan doe je er goed aan minimaal de Masterclass Functionele Maag- en Darmklachten aan je CV toe te voegen want hypnose als bewezen effectieve behandelmethode wordt binnen deze tak van de reguliere gezondheidszorg breed gedragen.

Functionele darmklachten; het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS):

PDS of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal en dan met name van de dikke darm. Het is (nog) niet exact bekend wat PDS veroorzaakt. Er werd, mede doordat er bij onderzoek geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt, lang gedacht dat PDS een psychische aandoening was. Vandaag de dag weten we beter. PDS heeft geen psychische oorzaak maar psychische factoren zoals stress en angst kunnen PDS-klachten wél verergeren of zelfs uitlokken.

PDS komt vaker voor dan je denkt. Geschat wordt dat ruim 10% van de Nederlanders door deze aandoening wordt geplaagd. De klachten die met PDS gepaard gaan kunnen van grote invloed zijn op iemands kwaliteit van leven. Niet alleen fysiek, ook mentaal en emotioneel.

Jammer genoeg worden patiënten, aangezien bij onderzoek geen aanwijsbare oorzaak in de darmen wordt gevonden, nog altijd niet even serieus genomen. Een dieet of medicatie kan verlichting van klachten bieden, maar lang niet altijd.

Het weten met welke klachten PDS patiënten te kampen hebben en waardoor ze kunnen ontstaan, zijn belangrijke aanknopingspunten voor een goede begeleiding van PDS-patiënten binnen een Hypnotherapiepraktijk.

Evidence based behandelmethode:

Prof. dr. Peter Whorwell, gastro-enteroloog in het University Hospital of South Manchester, was de eerste die in 1983 een studie startte naar het effect van hypnotherapie bij PDS. Aan deze studie deden in totaal 30 mensen met darmklachten mee waarbij de (toenmalige) traditionele behandeling geen of te weinig effect had. De uitkomst van deze studie was zo verrassend dat het tijdschrift The Lancet de resultaten in 1984 in de tweede editie publiceerde. The Lancet is een medisch tijdschrift dat wereldwijd door veel medici en medische wetenschappers beschouwd wordt als een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

Aangezien één zwaluw nog geen zomer maakt, zijn nadien tal van andere studies opgezet die keer op keer dezelfde uitkomst gaven; hypnotherapie is effectief bij de behandeling van PDS, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Functionele Maagklachten:

Maagklachten komen nóg vaker voor dan PDS. Naar schatting heeft 1 op de 4 mensen in Nederland wel eens last van zijn of haar maag. Vaak is de oorzaak brandend maagzuur (reflux) of een maagzweer.

Maar wat als deze en andere aandoeningen als oorzaak zijn uitgesloten en iemand blijft toch maagklachten houden? Maagklachten waarvoor geen aanwijsbare oorzaak wordt gevonden worden functionele maagklachten genoemd.

Functionele maagklachten zijn medisch gezien niet ernstig maar voor veel patiënten wel erg vervelend en soms pijnlijk. Net als bij PDS kunnen functionele maagklachten een niet te onderschatten negatieve impact op iemands leven hebben en omdat de oorzaak niet bekend is, is het lastig een effectieve behandeling te vinden. De praktijk wijst echter uit dat Hypnotherapie vervelende klachten significant kan verminderen.

Het ochtendprogramma – Het Prikkelbare Darm Syndroom :

 • Klachten en symptomen van PDS.
 • Rode vlaggen.
 • De mogelijke oorzaken van PDS uitgediept.
 • Het belang van een juiste diagnose.
 • Hoe wordt de diagnose PDS gesteld?
 • Klachten die de diagnose versterken.
 • PDS-klachten lijken soms op andere aandoeningen.
 • Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO).
 • Reguliere onderzoeksmethoden.
 • Evidence based behandelmethoden.
 • Hypnotherapie als evidence based behandelmethode om klachten significant te verminderen.

Het middagprogramma – Functionele maagklachten:

 • De functie en werking van de maag.
 • Klachten en symptomen bij functionele maagklachten.
 • Rode vlaggen.
 • De 2 meest voorkomende oorzaken van functionele maagklachten.
 • Wereldwijde criteria m.b.t. het stellen van de diagnose.
 • Reguliere onderzoeksmethoden.
 • Reguliere behandelmethoden.
 • Tips en adviezen.
 • Hypnotherapie als evidence based behandelmethode om klachten significant te verminderen.

Voor wie is deze Masterclass geschikt?

Deze Masterclass is uitermate geschikt voor hypnotherapeuten, psychologen, coaches, counselors, NLP Practitioners, artsen, psychosociaal hulpverleners en diëtisten die zich willen specialiseren in de begeleiding van mensen met Functionele Maag- en Darmklachten.

Om aan deze Masterclass deel te kunnen nemen is het hebben van ervaring met (directe) hypnose een voorwaarde. Ben je nog studerende? Dan is het een must dat je je cliënt naar Somnambulisme (een diepe trance) kunt begeleiden en dat je kunt werken met ideomotorische (vinger)signalen. Hiervoor kun je voorafgaand eventueel onze Basiscursus Hypnose & Hypnosetechnieken en de Advanced Hypnosetechnieken volgen.

HypnoWorld is ingeschreven in het door de overheid ingestelde Centrale Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Daarnaast werkt HypnoWorld met een ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem om haar cursisten/studenten de best mogelijke leerervaring te bieden en is erkend NRTO-lid.

Informatie leslocatie Dordrecht

Bestandsgrootte: 258 kb

Informatie leslocatie Yde

Bestandsgrootte: 133 kb

Informatie leslocatie Boxmeer

Bestandsgrootte: 182 kb

Aanvragen STAP-budget

Om het STAP-budget te kunnen aanvragen heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Bekijk hier de cursuscombinaties, leslocaties en data en haal direct jouw STAP-aanmeldingsbewijs!

Hartcoherentie & Ademwerk + Functionele Maag- en Darmklachten (€ 848,00, geen bijbetaling)

Alle cursussen zijn van 9.00 - 17.00 uur

groen=beschikbaar, oranje=bijna vol, rood=volgeboekt


Wees de eerste om een beoordeling toe te voegen.

Gelieve, in te loggen om een beoordeling achter te laten
Functionele Maag- en Darmklachten
Prijs:
€349