Hartcoherentie & Ademwerk

Koop cursus
Ingeschreven: 0 studenten
Duur: klassikaal: 2 dagen
lezingen: 1

Cursusdata

Hartcoherentie

In de tweedaagse Masterclass Hartcoherentie leer je niet alleen in het kader van je persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp alle ins and outs over stress en Hartcoherentie, je leert ook hoe je in aanvulling op de therapievormen die je binnen je werk inzet (chronisch zieke) cliënten kunt begeleiden. Bij deze Masterclass snijdt het mes dus aan twee kanten …

Hartcoherentie & Ademwerk

Ademhalen is van levensbelang. Dat weet iedereen … Maar wist je ook dat je met je ademhaling stress kunt reduceren? Dat je je emoties onder controle kunt houden (of weer krijgen) én dat je met de juiste techniek je veerkracht op kunt bouwen? En dat is, als je al langere tijd fysiek, mentaal en/of emotioneel niet lekker (genoeg) in je vel zit of een chronische ziekte/aandoening hebt, vaak hard nodig!

Hartcoherentie:

Hartcoherentie is een evidence based (wetenschappelijk bewezen) techniek waarmee je met je ademhaling invloed uit kunt oefenen op je autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit de Sympathicus (de werken-vechten-vluchten modus) en de Parasympathicus (de modus voor rust, herstel en opbouw van nieuwe energie).

Bij stress gerelateerde, mentale, emotionele en veel fysieke klachten wordt de Sympathicus geactiveerd. Als reactie hierop gaat het lichaam veel cortisol aanmaken. Cortisol is een stresshormoon. Een chronisch verhoogde cortisolspiegel gaat ten koste van de zogeheten Feel Good hormonen waaronder DHEA, serotonine en dopamine. Hierdoor word je gevoeliger voor het ontwikkelen van onder andere angststoornissen, depressiviteit, slaapstoornissen, concentratieproblemen, gewichtstoename (vetzucht), spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, chronische pijn, een hoge bloeddruk en Alzheimer.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw ontdekte de Amerikaanse cardioloog Andrew Armour dat het hart een neuraal netwerk (een groep van met elkaar verbonden zenuwcellen) bezit dat communiceert met en invloed uitoefent op ons brein. Hij ontdekte dat er niet alleen zenuwbanen van de hersenen naar het hart lopen, er lopen ook zenuwbanen van het hart naar de hersenen. Daarbij is het interessant te weten dat het hart meer signalen naar de hersenen stuurt dan andersom. Het hart en de hersenen communiceren met elkaar via deze zogeheten hart-breinverbinding en de hart-breinverbinding communiceert met het hele lichaam.

Veel mensen denken dat het hart de hele dag in eenzelfde ritme klopt. Niets is minder waar. Bij een inademing versnelt het hartritme, bij een uitademing vertraagt het. De tijd tussen twee hartslagen wordt interval genoemd. Tezamen vormen ze het hartritmepatroon.

Hoe we ons voelen en hoe we handelen heeft invloed op ons hartritmepatroon. Stress en ander mentaal, emotioneel en/of fysiek ongemak resulteren in een chaotisch hartritmepatroon. Een chaotisch (niet coherent) hartritmepatroon activeert de Sympathicus (de werken-vechten-vluchtenmodus) en de aanmaak van cortisol met alle gevolgen van dien.

Positieve gevoelens als passie, opgewektheid, vreugde, “flow” en waardering laten daarentegen een harmonieus hartritmepatroon zien. Een harmonieus (coherent) hartritmepatroon activeert de Parasympathicus (de modus voor rust, herstel en opbouw van nieuwe energie) én de aanmaak van Feel Good hormonen.

Door met de hartcoherentietechnieken je hartslag en ademhaling te laten resoneren in een frequentie tussen 0,08 en 0,12 Hz, ontstaat zowel balans tussen de Sympathicus en de Parasympathicus als een harmonieus (coherent) hartritmepatroon. Door de hiervoor genoemde hart-breinverbinding heeft dit een positieve invloed op je brein dat uit drie delen bestaat:

Het eerste brein beheerst instincten, reflexen en het basaal functioneren. Ons instinctieve besef van gevaar komt uit deze laag. Een andere naam voor het eerste brein is hersenstam of reptielenbrein. Het eerste brein en de medulla (het onderste deel van de hersenstam) reguleren ook de bloeddruk en het autonome zenuwstelsel.

Het tweede brein is betrokken bij onze gevoelens en emoties. Zonder dit brein zouden we geen gevoel van boosheid, angst, frustratie, verdriet, veiligheid of vreugde kunnen ervaren. Het tweede brein maakt het ook mogelijk dat we onthouden wat er in het verleden is gebeurd (terugblik). Daarbij scant het tweede brein het hartritmepatroon.

Het derde brein maakt het ons mogelijk vooruit te kijken en daarmee te overzien wat de gevolgen van onze beslissingen zijn vóórdat we handelen. Het derde brein (ook wel cortex genoemd) stuurt het denken, ons probleemoplossend vermogen, de mogelijkheid onszelf doelen te stellen en te kunnen plannen. Daarbij coördineert het derde brein de activiteit van het tweede brein en maakt het het mogelijk dat we gevoelens en emoties kunnen onderscheiden en benoemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een onregelmatig hartritmepatroon de activiteit van het derde brein, en daarmee het (helder) denken belemmert. Een regelmatig hartritmepatroon stimuleert daarentegen de functie van het derde brein en vergemakkelijkt het denken. Aangezien er een voortdurende interactie tussen de drie hersengebieden bestaat, is het voor het managen van stress en emoties belangrijk dat de drie breinen harmonieus met elkaar samenwerken. Hartcoherentie bewerkstelligt dit.

Andere toepassingsmogelijkheden:

Behalve dat je met de juiste ademtechniek stress kunt reduceren, je je emoties onder controle kunt houden (of krijgen) en je je veerkracht op kunt bouwen, is het wetenschappelijk bewezen dat het aanleren van Hartcoherentie uitermate zinvol is als je last hebt van:

Een Burn-out Overgewicht
Stress- en emotie-eten Diabetes type I en II
Depressies Hartkloppingen
Slapeloosheid Long COVID
Angststoornissen Hoofdpijn door druk en migraine
Woedeaanvallen Terugkerende buikpijn zonder lichamelijke oorzaak
Emotionele disbalans Spijsverteringsklachten
Het Syndroom van Asperger Chronische pijn
Faalangst Pijn door brandwonden
ADD en ADHD Fibromyalgie
Gewoontestoornissen Astma
Gilles de la Tourette Een hoge bloeddruk

Wat komt er tijdens de training aan bod?

 • Hartcoherentie en de werking van het brein.
 • De uitwerking van negatieve en positieve emoties.
 • Stress en de invloed op het immuunsysteem.
 • Stresssymptomen.
 • Het effect van Hartcoherentie.
 • Stress en de invloed op onze zintuigen.
 • Manieren om met stress om te gaan.
 • De opbouw van het hartritmepatroon.
 • Een beginmeting van jouw fysiologische staat van zijn op dat moment.
 • Je hartslag en ademhaling laten resoneren in een frequentie tussen 0,08 en 0,12 Hz … Hoe doe je dat?
 • Het (tijdelijk) gebruik van een adembegeleider.
 • Het opsporen van stressbronnen en stressvolle emoties.
 • Het emotielandschap.
 • Het speelveld van een (therapeutische) relatie.
 • De begeleiding van cliënten.
 • Coherent luisteren.
 • Dilemma’s.
 • Kernkwaliteiten, kernkwadranten en “allergieën” voor bepaald gedrag van anderen.

Voor wie is de training geschikt?

Voor iedereen die het beste in zichzelf naar boven wil halen, voor iedereen die wil leren stress en emoties beter te managen, voor iedereen die aan veerkracht heeft ingeleverd, voor iedereen die last heeft van een van de hierboven genoemde aandoeningen en voor iedereen die met mensen werkt; artsen, medisch specialisten, regulier en complementair werkende therapeuten, praktijkondersteuners, coaches, counselors, maatschappelijk werkers, NLP practitioners … Kortom; voor jou!

Duur van de training en lestijden:

De duur van de training is 2 dagen. De lestijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur. Vanaf 8.30 uur ben je van harte welkom om onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers al even informeel met de andere cursisten kennis te maken.

Hou er in de planning van de rest van je dag rekening mee dat een lesdag uit kan lopen. Het voortijdig de les verlaten raden we je zeker niet aan.

Thuisopdrachten:

Het is belangrijk dat je kort na de laatste lesdag het geleerde in de praktijk gaat brengen. Oefening baart nog altijd kunst. Om je hierin te ondersteunen kun je na de training een document downloaden met daarin de sheets die tijdens de lesdagen zijn gebruikt en thuisopdrachten.

Aanmelding, kosten en betaling:

Aanmelden is mogelijk door op de knop “Koop cursus” te klikken en de procedure af te ronden d.m.v. betaling met bijvoorbeeld iDeal. Wil je het STAP-budget hiervoor gebruiken, klik dan op de oranje knop (onder de afbeelding) met opschrift “STAP-budget” voor meer informatie.

De kosten voor de Masterclass Hartcoherentie bedragen € 499,-. Dit bedrag is incl. koffie, thee, versnaperingen en een syllabus maar excl. de benodigde software voor als je binnen je werk cliënten gaat begeleiden en lunches.

Accreditatie:

De Masterclass Hartcoherentie is geaccrediteerd door GAT Register Opleidingen (GRO) en wordt als bij- en nascholing erkend door de Beroepsverenigingen CAT-collectief en CAT-vergoedbaar. De training is Hbo-conform, het aantal studiebelastingsuren (SBU) is 24.

Informatie leslocatie Dordrecht

Bestandsgrootte: 258 kb

Informatie leslocatie Yde

Bestandsgrootte: 133 kb

Informatie leslocatie Boxmeer

Bestandsgrootte: 182 kb

1
Voorbereiding op cursus Hartcoherentie
2
Downloads Hartcoherentie
Sommige opleidingsinstanties hebben besloten om de opleidingen die normaal klassikaal zouden plaatsvinden te verplaatsen naar een online omgeving zoals Zoom. Wij doen echter geen concessies m.b.t. de kwaliteit van de opleiding. Als een online opleiding mogelijk is, kun je dit ook uit een boek leren wat in dat geval veel goedkoper zou zijn. Nee, deze technieken leer je niet door erover te lezen of er naar te luisteren. Het is een combinatie van het vergaren van theoretische kennis die meteen omgezet dient te worden in praktische vaardigheden. Net als je autorijden niet uit een boek kunt leren is dit ook het geval bij hartcoherentie. Deze cursus is dus niet online te volgen!
Gelukkig maken we zelden mee dat een cursus geen doorgang kan vinden. Toch zijn er voor elke cursus ook een minimaal aantal cursisten nodig. Dit aantal kan voor elke cursus en cursuslocatie anders zijn en staat duidelijk vermeld op het inschrijfformulier. Bij elke datum kun je zelf zien wat het minimaal aantal cursisten moet zijn en hoeveel cursisten zich reeds hebben ingeschreven. Inschrijven is mogelijk tot 4 dagen voordat de cursus begint. Indien een cursus niet kan doorgaan doordat het minimaal aantal cursisten niet is gehaald of door overmacht, dan wordt elke cursist hiervan 4 dagen van te voren via e-mail op de hoogte gesteld. Wij raden iedereen aan om te wachten met het eventueel boeken van overnachtingen totdat duidelijk is of de cursus doorgaat.
Nee, wanneer jij je hebt ingeschreven voor een bepaalde datum staat deze vast. Ter bevestiging ontvang je eveneens een e-mail bericht. Mocht een cursus geen doorgang kunnen vinden, dan word je tenminste 4 dagen van te voren hierover ingelicht.
Bekijk het tabblad "STAP-budget" of deze cursus in aanmerking komt.

Aanvragen STAP-budget

Om het STAP-budget te kunnen aanvragen heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Bekijk hier de cursuscombinaties, leslocaties en data en haal direct jouw STAP-aanmeldingsbewijs!

Hartcoherentie & Ademwerk + Functionele Maag- en Darmklachten (€ 848,00, geen bijbetaling)

Alle cursussen zijn van 9.00 - 17.00 uur

groen=beschikbaar, oranje=bijna vol, rood=volgeboekt


Hartcoherentie & Ademwerk + Oncologie (€ 998,00, geen bijbetaling)

Alle cursussen zijn van 9.00 - 17.00 uur

groen=beschikbaar, oranje=bijna vol, rood=volgeboektWees de eerste om een beoordeling toe te voegen.

Gelieve, in te loggen om een beoordeling achter te laten
Hartcoherentie & Ademwerk
Prijs:
€499
Terug
Telefoon
E-mail
Skype
Telegram
Live chat
Contactpagina