Reeds deelgenomen: 3 studenten
Duur: Blended Learning: 1ec
lezingen: 1
Niveau: Expert

Beslisboom STAP-budget

Beslisboom Laag 4
Medische hypnotherapie opleiding

HypnoMedical is een kortdurende to-the-point Medische Hypnose cursus (blended learning) over de toepassing van Hypnotherapie in de reguliere geneeskunde.

HypnoWorld is ingeschreven in het door de overheid ingestelde Centrale Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Daarnaast werkt HypnoWorld met een ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem om haar cursisten/studenten de best mogelijke leerervaring te bieden en is erkend NRTO-lid.

Medische hypnose voor medisch specialisten

 U bent op zoek naar complementaire toepassingen voor het behandelen van angsten en reduceren van pijn?
 U wilt hypnosetechnieken toepassen voor analgesie, sedatie of anesthesie?
 U bent op zoek naar alternatieven of aanvullingen voor/op uw huidige behandeltechnieken
 U stelt het welzijn en welbevinden van een patiënt als hoogste prioriteit?
 U zoekt hiertoe de best mogelijke kortdurende vakopleiding?

Gefeliciteerd, HypnoWorld opleidingen biedt hiertoe een meerdaagse gecertificeerde opleiding Medische Hypnose aan die ontwikkeld is uit het perspectief van een behandelend arts of medisch specialist. Door middel van afwisseling in theorie en praktijk wordt gewerkt naar een praktische- en direct toepasbare inzet van hypnose bij angstpatiënten en als vervanging voor analgesie/sedatie/anesthesie bij volwassenen en kinderen. Ook wordt aandacht besteed aan het reduceren van niet-functionele- en chronische pijn.

Blended Learning

De scholing bestaat uit 4 x 3 uur online theorie via Zoom in de avonduren (19.00 uur – 22.00 uur) aangevuld met 2 dagen praktische vaardigheden in een klassikale omgeving in Boxmeer. Een voorbereiding op deze scholing is niet noodzakelijk. Al het benodigde studiemateriaal wordt via de online-omgeving op digitale wijze aangeboden.

Medische Hypnose algemeen

Het toepassen van hypnosetechnieken binnen de medische wereld is niet vanzelfsprekend, althans niet in Nederland. In België en Duitsland ligt dit echter heel anders. Hier heeft men de voordelen van medische hypnose bij reguliere behandelingen al lang omarmt.

Meer dan 500 praktijken voor tandheelkunde in Duitsland maken gebruik van medische hypnose. Het wordt niet alleen ingezet voor angstreductie maar ook als vervanging voor het toedienen van chemische anesthesie. Hetzelfde geldt voor het Belgische ziekenhuis in Luik. Hier hebben reeds meer dan 8000 operatieve ingrepen en onderzoeken plaatsgevonden m.b.v. hypnosedatie.

Het welzijn en welbevinden van de cliënt of patiënt staat centraal en hypnose is voor vrijwel iedereen een prettige en fijne belevenis, een positieve ervaring die veel mensen zullen waarderen.

Medische hypnose – meer comfort voor de patiënt

Uit retrospectieve en prospectieve studies is gebleken dat patiënten die geopereerd worden m.b.v. medische hypnose, minder pijn en stress hebben, minder last hebben van misselijkheid, minder geneesmiddelen nemen en stabieler zijn dan patiënten die de klassieke intraveneuze bewuste sedatie krijgen toegediend. Uit een gerandomiseerde studie blijkt verder dat patiënten waarbij hypnosedatie werd toegepast beter scoorden op het gebied van recuperatievermogen, ontstekingsverschijnselen en het hervatten van activiteiten.

Ook wanneer het zwaartepunt niet ligt bij analgesie of sedatie maar bij het reduceren van angst en stress tijdens de behandeling of op het reduceren van pijn, is een aanmerkelijk verschil waar te nemen in de beleving van een patiënt.

Door toepassing van moderne hypnosetechnieken worden nieuwe mogelijkheden geboden in het verder optimaliseren van de patiëntenzorg.

Toepassing van medische hypnose in de praktijk – een voorbeeld

Enige tijd geleden onderging een 48 jarige vrouw een ooglidcorrectie in een kliniek voor plastische chirurgie in het Brabantse Mill. Op zich niets ongewoons, ware het niet dat de operatie is uitgevoerd met behulp van medische hypnose. Oud cursist Dr. Geert-Jan van Geffen, anesthesioloog in het Radboudumc gebruikte hypnose als alternatief voor sedatie waarna dr. Stijn Bauland, plastisch chirurg bij de Bauland kliniek de operatie voor de patiënte pijnloos en met succes kon uitvoeren. Een primeur in Nederland!

De reactie van de patiënt: “Iedereen zou dit moeten meemaken. Dit is echt speciaal. Ik ben panisch voor alles wat met naalden te maken heeft, maar nu was er geen vuiltje aan de lucht.”

Een soortgelijke reactie kwam ook van een patiënt van oud cursist Winny Priester. Winny voerde bij deze patiënt een bijna 8 uur durende haartransplantatie uit. Ook hier was de patiënt razend enthousiast over de extra service die geboden werd.

Onderwerpen die aan bod komen in de cursus Medische Hypnose

Het belangrijkste dat u gaat leren zijn de hypnosetechnieken die nodig zijn om een cliënt/patiënt in een staat te brengen waarbij hij ontvankelijk is voor de suggesties van de behandelaar. Na het volgen van de vierdaagse opleiding medische hypnose bent u in staat om de gehele procedure op een verantwoorde wijze uit te voeren.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a:

 • Het Mindmodel (model van de geest)
 • Onbewuste (autonome zenuwstelsel), onderbewustzijn en bewustzijn
 • De kritische factor
 • Directe en indirecte hypnosetechnieken
 • Hypnose pijnbestrijding
 • Ontvankelijkheid en suggestibiliteit (tests)
 • Modaliteiten en representatiesystemen
 • Omgang met rationeel ingestelde mensen en mensen die de controle willen behouden
 • Patiënten informatie / voorlichting
 • Anamnese
 • Ethiek
 • Tandarts hypnose
 • Angsten voor hypnose
 • Psychische en fysieke beperkingen van een cliënt/patiënt
 • Inductietechnieken w.o. de Dave Elman inductie en de turbo-inductie
 • Diverse verdiepingstechnieken
 • Het hypnotische coma / Esdaile state
 • Anesthesie management
 • Glove anasthesia en directe technieken voor pijnreductie
 • Opbouw van suggesties
 • Het werken met posthypnotische suggesties
 • Zelfhypnose voor cliënten/patiënten
 • Contra indicaties
 • Abreactions

Medische hypnose – Voor wie?

De vierdaagse opleiding is bij voorkeur geschikt voor medische professionals w.o. (huis)artsen, tandartsen, orthodontisten, anesthesisten, esthetisch chirurgen, psychologen, medisch specialisten, verpleegkundigen en bijvoorbeeld verloskundigen. Onze cursisten zijn vooral werkzaam in (academische)ziekenhuizen, privé klinieken, praktijken voor tandheelkundige behandelingen en instellingen die gericht zijn op kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg.

De opleiding Medische hypnose is minder geschikt wanneer men hypnose wil toepassen voor therapeutische doeleinden zoals het oplossen van fobieën, gewichtsreductie, stoppen met roken e.d. Mensen die hierin geïnteresseerd zijn raden we de opleiding tot Internationaal Register Hypnotherapeut aan.

Voor en door professionals

De Hbo-conforme opleiding wordt gegeven door mensen met een jarenlange ervaring in hypnotherapie en/of in een medisch vakgebied.

Gerry Wijnands (docent) is haar carrière begonnen als verpleegkundige in het ziekenhuis. Door haar jarenlange ervaring weet zij als geen ander hoe met patiënten om te gaan.

Arno van den Munckhof (docent) heeft veel ervaring in directe (medische) hypnose en onderhoudt nauwe contacten met medische professionals o.a. werkzaam in academische ziekenhuizen. Als oprichter van de Hypnosevereniging Nederland en als voormalig voorzitter heeft hij naast inhoudelijke kennis ook de nodig bestuurservaring.

Naar Duits voorbeeld, wordt momenteel gewerkt aan een project speciaal voor tandartsen. In een later stadium zullen hieromtrent specifieke opleidingen worden aangeboden die een vervolg zullen zijn op deze algemene medische hypnose opleiding.

Informatie betreffende de opleiding Medische Hypnose

Naast de informatie op deze pagina en in het studieplan organiseren wij op regelmatige basis introductiedagen. Komt de datum ongelegen, overweeg dan eens een afspraak te maken voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek zodat je zelf kunt bepalen of het aangeboden programma past bij jouw doelstellingen. Bellen kan ook. Wij zijn tijdens werkdagen (Nationale feestdagen en vakanties uitgezonderd) bereikbaar via ons gratis servicenummer 0800-0177 (menukeuze 3).

Download studieplan

Bestandsgrootte: 270 kb

Informatie leslocatie Boxmeer

Bestandsgrootte: 182 kb

Deze opleiding wordt momenteel niet aangeboden in het kader van het STAP-budget.

Wees de eerste om een beoordeling toe te voegen.

Gelieve, in te loggen om een beoordeling achter te laten